NAJUKUSNIJA ZAMJENA ZA HLJEB: Peku se u tavi, a MEKŠE I UKUSNIJE NE MOGU BITI – ovo je stari recept naših baka

Odlično se slažu i sa mesom sa roštilja, a idu i uz bilo koje kuvano jelo umesto hleba. Najdraže su još tople s kajmakom.

Karakteristično za ove lepine je da se peku na ringli, na suvom tiganju. Zato odaberite neki stariji tiganj, jer se lako može desiti da se nepodmazanom sudu dno vremenom malo iskrivi od ovakve upotrebe. Odvojte i jednu čistu, ali stariju kuhinjsku krpu u koju ćete ih uvijati.


Potrebno je:

450 gr brašna

15 gr kvasca

1 kašićica šećera

malo soli

100 ml jogurta

100 ml mlake vode

Priprema:

Rastopiti kvasca u malo vode oko 50 ml. Dodati šećer, pa kad zapeni sipati u vanglu. Dodati vodu i jogurt smlačen, zatim  ulje i dio brašna i so. Dobro izraditi testo da nema grudvica . Dodavati ostatak brašna i rukama ili mikserom sve izjednačiti da tijesto bude mekše i glatko.

Ostaviti ga da odmori 30 min, pa ga istresti na sto koji smo malo pobrašnjivili. Isjeći na nekoliko dijelova pa rukama formirati loptice koje treba  ostaviti na pobrašnjavljenom stolu pokriveno 10 min. Svaku lopticu rukama ili oklagijom razviti i ređati na veći poslužavnik.

Opet pokriti da odmore 15 minuta na toplom. Na veći teflonski tiganj ili veću plotnu na drva staviti lepinu pa okretati na 1-1.5 min nekoliko puta da zarumene. Jako su mekane, mogu se puniti.

Leave a Reply