OKUPALI STE SE I KOŽA VAS ODJEDNOM SVRBI? OGLASILA SE DOKTORICA: Evo šta je pitanju

Tuširanje bi trebalo da nas osvježi ili opusti, da nam priliku da izbistrimo misli, i naravno da posle njega iz kupatila izađemo mirišljavi.

Ali za određeni tip ljudi, tuširanje ne znači nježnu i mirišljavu kožu, već svrab koji živcira i ne prestaje! Dermatološkinja je otkrila zbog čega se to događa, piše Mondo.rs.

Ako imate osjetljivu kožu, velike su šanse da vam se ovo dešava. Izlazite iz kupatila mirišući na vanilu, kokos, cvjetiće, voćkice, pa čak i razne besmislene stvari koje proizvođači stavljaju na etiketu – očekujte da mirišete na egzotično ostrvo, koktel, kolač ili drago kamenje.

tusiranje

“Miris je jedan od najvećih alergena u ovakvim proizvodima”, navodi dermatološkinja dr Loreta Čiraldo.

“Vještački mirisi su problem jer su oni u kupke i sapune dodati samo da bi poboljšali iskustvo kupanja, nemaju nikakvu svrhu u čišćenju kože. A mogu izazvati osejćaj neprijatnosti, osip, svrab ili čak oticanje”, objašnjava ona.

Kao i u slučaju kućne hemije, miris može biti najveći krivac za iritaciju kože ali i očiju.

“Postoje i prirodni mirisi koje ćete pronaći na etiketi, kao što su esencijalna ulja biljaka, ali za hipersenzitivnu kožu čak i oni mogu biti problem”, navodi ona.

Ako vas svrbi koža poslije tuširanja, probajte najprije da kupite proizvod koji ima prirodne sastojke kada je u pitanju miris. A ukoliko ni to ne pomaže, moraćete da kupite hipoalergensku kupku ili sapun. Najčešće ćete ih prepoznati upravo po tome što su – bez mirisa.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply