Srbijanski forenzičar Časlav Ristić: ‘Nije odgovor u rijeci, nego u klubu‘

Potraga za nestalim Matejem Perišem ušla je u deveti dan. 

Službenih informacija i dalje nemamo, ali neslužbeno se doznaje da se potraga i dalje nastavlja. Ona je nešto manjeg intenziteta zbog lošeg vremena. U Beogradu je počela kiša, snijeg, zahladilo je. Fokus pretrage spušta se niz Dunav, čak do Smedereva, do Pančeva, javila je za podnevninovinarka Marina Gantar.

– Slijedom toga obaviještene su i susjedne zemlje, odnosno sustav Interpola koji se inače aktivira u ovakvim situacijama, dodala je novinarka.

Nekoliko dana nakon potrage otkrivene su snimke nadzornih kamera koje pokazuju nestalog mladića kako trči ulicama Beograda, kao i jedna na kojoj se vidi muškarac koji pliva u Savi, ali je Matejev otac istaknuo da je to stara snimka i da na njoj nije njegov sin. Matejevi prijatelji s kojima je bio tu večer nestanak su prijavili sljedeći dan nakon 16 sati, a kako je naknadno otkriveno, policija ih je ispitala na poligrafu i onda su se oni vratili u Split, dok je u Beogradu i dalje Matejev otac koji je istaknuo da neće otići dok ne nađe svog sina.

Jutros se u jutarnjem programu na TV Prva oglasio forenzičar Časlav Ristić koji je komentirao navode da su prije pet dana u jednoj žardinjeri kod rijeke nađeni opušak i vezica za cipele, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju, prenosi Blic

– Nije pet dana dug vremenski period, svakako na tim vezicama moraju ostati i pronaći se biološki tragovi. Moje informacije, otkako pratim ovaj slučaj koji me je zaista potresao, govore da forenzičari na licu mjesta nisu ništa pronašli. Oni su pregledali šire i bliže lice mjesta, odnosno, mjesto na kojem bi trebalo biti tragova, kako bi se našlo nešto što potječe od Mateja i, koliko znam, tu ništa nije pronađeno – navodi forenzičar i dodaje:

– DNK analize mogu završiti za dan-dva, ukoliko je njegov biološki otac dao, a dao je, ako su uopće pronađene vezice. I s opuška se može izuzeti DNK, tu ostaje slina koja je jako potentan trag.

Smatra da se pravi uzrok Matejeva nestanka nalazi izvan rijeke.

– Ovdje je to samo da se baci naglasak, da se vidi je li Matej i na kojem mjestu ušao u vodu… Mi se sad ovdje bavimo posljedicom, ali uzrok je u restoranu, zbog čega je on trčao, a to znaju njegovi prijatelji. Kod njih se nalazi uzrok. Oni trebaju znati jesu li te večeri konzumirali alkohol, jesu li uzimali drogu, zbog čega je on izašao. I na kraju krajeva, onaj protok vremena od kada su oni vidjeli da njega nema pa do sutra popodne kada su prijavili policiji, to je veliki protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom vremenskom periodu – rekao je Ristić.

Ristić je otkrio i zbog čega forenzičari baš na tom mjestu traže tragove, kao i da je vrlo moguće da se ništa ne pronađe.

– Objektivno, ako gledamo, ovdje on i nije morao ostaviti nijedan biološki trag ako gledamo snimke. To su tragovi upravo na mjestu gdje je on možda ušao u vodu, tragovi papilarnih linija, otisci prstiju ako se uhvatio za ogradu kako bi je preskočio. Međutim, ti otisci s obzirom na protok vremena i veliki broj ljudi koji se možda tu poslije uhvatio, više se ne mogu naći. Forenzičari zato pregledavaju širu i bližu okolinu mjesta da bi pronašli te tragove – istaknuo je i dodao:

– Moguće je da nema nikakvog traga. Ako je trčao, ako je ušao uopće u vodu, on je došao stubama i ušao u vodu, ili upao preko ograde. I koji tu tragovi onda mogu ostati? Opet, jedino ako se hvatao za ogradu ili mu je ispao neki komad odjeće. To je pitanje je li on ušao vodu ili ne, jer sigurnosne kamere nisu zabilježile njegov ulazak u vodu.

Zabilježeno je da netko pliva i sumnja se da je to on, ali to će istražiti forenzičari, mora se utvrditi je li to on. Taj čovjek dobro pliva, po mom mišljenju, nije djelovao kao netko u alkoholiziranom stanju, jedino mi je čudan smjer u kojem je plivao, jer nije plivao ka obali da se spasi.

Ono što Ristić u potpunosti isključuje je da je postojao bilo kakav kriminalni moment.

– Ključne tragove je trebala odraditi operativa u razgovoru s Matejevim prijateljima. Ali, nekog kriminalnog događaja ovdje nema. Samo se traži mlad čovjek koji je nestao i ukoliko se on pronađe, a ja se nadam da će se on naći živ, sva ova priča će se rekonstruirati. Policija radi to što radi i nema tu trenutno druge mogućnosti. Njihovo je da rekonstruiraju događaje i krenu u potragu, ali Sava je bila brza, voda je hladna, teško tko bi mogao isplivati, on bi morao za minutu potonuti od ulaska u vodu – zaključio je forenzičar za Prvu.

Istom mediju izjavu je dao i Matejev otac Nenad Periš.

– Ja sam roditelj i sve što ja mislim, vjerujte mi, to promišljam sa 100 različitih strana. Uvjeren sam 100 posto, jer me jedino istina interesira, nas će istina dovesti do Mateja, ako Bog da, a ja ga molim, poznavajući mog sina, on je po onome što sam vidio izašao iz lokala, negdje je htio otići. Nije trčao da nije znao kud trči, pazio je gdje ide, trčao je uz rub ceste, kad je vidio taksi, napravio mu je pokret rukom da stane, išao je na vrata gdje se ulazi, vratio se natrag i nešto ga upitao i nastavio trčati. Šteta što taj taksi nije bio slobodan. To sve ukazuje da je bio svjestan onoga što radi – kazao je.

Komentirao je i stanje Matejevih prijatelja koji su zajedno s njime došli slaviti u Beograd.

– Oni su utučeni, daj Bože da je privremeno, izgubili su svoga prijatelja od prvog razreda osnovne škole. Strašno su utučeni i rekli su mi… Ja ne čitam te objave, mene zanimaju samo informacije i istina, isključivo MUP Srbije, zahvaljujem im i ovim putem. Sve što se piše, ima puno laži, da ima puno ovoga, onoga… Svaki dan se skoro čujemo, dobili su koronu i razboljeli su se. Teško im je, kao kad izgubite brata – poručio je Nenad Periš i dodao da ostaje u Beogradu.

– A gdje da idem? Ja sam siguran da će MUP Srbije učiniti sve da do Mateja dođemo, svi zajedno. Hvala svim ljudima, koji ga traže i tijekom praznika. Božić je, treba se nadati, rekao je.

Izvor:Slobodnadalmacija

Leave a Reply