KAKO ODRŽATI SAVRŠENU KILAŽU? Držite se ova 4 PRAVILA i uspjeh je zagarantovan

Kada je zdravlje u pitanju, postoje savjeti o ishrani koji vam mogu biti od velike koristi, a koji se često zanemare ili su nepoznanica mnogim ljudima.

Ishrana se smatra procesom unosa hrane u organizam koja nam je potrebna za zdravlje i rast. Moderno doba donijelo nam je mnoštvo prerađene hrane, konzerviranih namirnica i fabrički uzgoj, što je u velikoj mjeri promijenilo kvalitet hrane koju jedemo. Nažalost cijena obilja, u pogledu hrane dovela je do pojave gojaznosti i hroničnih oboljenja širom svijeta. Dijabetes, hipertenzija, bolesti srca kao i autoimune bolesti naša su realnost.

istock-1018245532-1080x675

Budući da moramo jesti da bismo živjeli. Vaš je izbor šta ćete jesti, a od toga u velikoj mjeri zavisi koliko ćete dugo i zdravo živjeti. Ne radi se samo u uravnoteženju kalorija već o razumijevanju biohemije naših tijela. Nisu sve kalorije jednake. I zaista, više je nego tačno reći – da smo ono što jedemo. A u redovima koji slede otkrijte ključne savjete o ishrani za održavanje savršene kilaže i dobrog zdravlja:

HIDRATACIJA

Znate sigurno da je voda važna za zdravlje i funkcionalnost organizma, ali da li vam ona može pomoći da smršate? Svakako! Zamena slatkih napitaka vodom dovešće do značajnog smanjenja dnevnog unosa šećera u organizam. Kada u tijelu ima dovoljno vode, ono ima mogućnost da efikasnije sagorijeva kalorije. Jedna čaša vode prije jela ubrzava ljudski metabolizam i utiče na brže sagorijevanje kalorija koje unosite sa datim obrokom.


SIRĆE

Hemijski, sirće predstavlja sirćetnu kiselinu koja kada se konzumira povećava unos glukoze u mišićima. To vam daje više energije pri vježbanju. Dodavanje dvije kašičice sirćeta obroku smanjuje glikemijski skok u krvi za čak 23%! Možete koristiti jabkovo ili sirće bilo kog drugog voća po ukus. U svakom je slučaju potrebno konzumirati sirće u razblaženom obliku sa vodom.

VRIJEME ZA UNOS KALORIJA

U toku dana isplanirajte svoje obroke, tako da najveći dio kalorija pojedete prije nego što padne mrak. Studija pokazuje da identična količina kalorija pojedena tokom dana, dovodi do manjeg dobitka na težini od one koja se vrši kasno uveče. Ono što bi posebno trebalo zaobići u širokom luku jesu grickalice u kasnim večernjim satima.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi predstavljaju odličan izvor vlakana i omega 3 masnih kiselina. Ako pojedete samo dva brazilska oraha, obezbijedili ste sebi dnevnu dozu potrebnog cinka. Pistaći s druge strane sadrže u sebi melatonin u najvećoj količini, i na dnevnoj bazi su vam potrebna svega dva. Redovna konzumacija orašastih plodova držaće vas dugo vremena sitim i eliminisati potrebu za slatkišima.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply