PRŽI SALO! DODAJ OVE SASTOJKE U 1 LITAR VODE: Ovaj napitak topi masne naslage, a evo kako se konzumira

Kontroliše hormon stresa.

 Hidratacija je zapravo osnova zdravog organizma, jakog imuniteta, detoksikacije. Zbog ovoga je veoma važno piti vodu, ali ukoliko joj dodamo i malo đumbira efekat je još bolji. 

Poznato je da đumbir podstiče varenje, reguliše hormon stresa i detoksikuje. Odličan je izbor ukoliko imate koji kilogram viška. 

Podstiče termogenezu

Glavni izraženi efekat đumbira na mršavljenje je zbog sposobnosti korena da pojačava termogenezu – proizvodnju toplote koja prati sve procese u tijelu, pa podržava i topljenje masnih naslaga.

Podstiče varenje

Stari Rimljani cenili su đumbir zbog njegovih probavnih svojstava i rado su ga koristili kao sredstvo za poboljšanje varenja nakon konzumiranja veće količine hrane. Od davnina, đumbir je poznat kao biljka koja olakšava varenje i, kako dokazuju naučne studije, ubrzava apsorpciju hranljivih sastojaka crijevnim zidovima.

Reguliše hormon stresa

Kortizol, poznatiji kao hormon stresa, sastavni je dio hormonskog balansa svake osobe. Ali, pri pojačanom stresu, kortizol se drastično povećava, a samim tim budi se apetit i materije se pretvaraju brže u masti nego u energiju. Ako đumbir koristite za mršavljenje, sposobnost korijena da suzbije povećanu proizvodnju kortizola biće od velike pomoći.

Sastojci za napitak od đumbira:

3-4 kašičice zelenog čaja
4 cm svežeg izrendanog korijena đumbira
1/ 2 isjeckanog oljuštenog limuna
listići svježe nane, po ukusu
 
Priprema:

U 500ml vode stavite izrendan šumbir i kuvajte oko 15 minuta na srednjoj vatri. Sklonite sa vatre, pa dodajte limun i nanu i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procijedite napitak i ostavite da se ohladi.

U 500 ml vrele vode sipajte zeleni čaj, ostavite da odstoji 3 minuta, pa procijedite. Kada se zeleni čaj ohladi, pomiješajte zeleni čaj sa tečnošću od limuna i đumbira i konzumirajte hladan napitak tokom ijcelog dana.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply