AKO JE OVO VAŠA NOĆNA NAVIKA onda vjerovatno sebi povećavate šanse za DIJABETES

Doktori su nas desetljećima upozoravali na glavne uzročnike rizika za bolesti srca i dijabetes: pretilost, loša prehrana i neaktivan način života. Ali novo istraživanje sugerira da bi mogao biti u igri još jedan neobičan faktor rizika: obrasci spavanja. Istraživači su otkrili da ljudi koji ostaju budni do kasno u noć imaju dramatično veći rizik od razvoja srčanih problema i dijabetesa tipa 2.

Naučnici u Italiji pogledali su 172 srednjovječne osobe kao dio studije prevencije gojaznosti o rasporedu spavanja i bolestima. Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe: ranoranioci, koji se obično probude i budu najaktivniji rano i u toku dana; “noćne sove”, koje se uglavnom bude kasno, a najaktivnije su u kasnim popodnevnim i večernjim satima; i oni čiji su oblici spavanja bili negdje između.

Istraživači su otkrili da je 30% ranoranilaca imalo srčana oboljenja, a gotovo 55% “noćnih sova”. I dok je 9% ranoranilaca imalo dijabetes tipa 2, taj je rizik porastao na 39% među noćnim sovama. (Nije bilo razlike u riziku između “jutarnjih ljudi” i onih koji su među njima.)

Sve tri grupe imale su sličan BMI, ali noćne sove su konzumirale velike večere, a manje vježbale. Također su bili skloniji drugim nezdravim navikama, poput upotrebe duhana.

Studija je predstavljena na virtualnom sastanku Evropskog kongresa za gojaznost prošle sedmice. Još uvijek nije recenziran.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply