Najgore greške u procesu mršavljenja koje uništavaju vaš napredak: AKO RADITE JEDNO OD NAVEDENOG ODMAH PRESTANITE!

Ničije putovanje za mršavljenje nije savršeno. Gotovo sigurno ćete doživjeti neke neuspjehe. Ako se ne naoružate pravim znanjem, vjerojatnije je da će vas ovi neuspjesi potpuno izbaciti iz kolosjeka.

Bez obzira razmišljate li o mršavljenju, ciljate 20 kilograma ili ste napokon na korak da izgubite tih zadnjih 5 kilograma, postoji nekoliko kritičnih savjeta kojih morate biti svjesni da biste se postavili za sebe uspjeh. Da bismo sastavili ovu listu grešaka u mršavljenju koje vas sprečavaju u postizanju punog potencijala sagorijevanja masti u vašem tijelu, pogledali smo nauku i razgovarali sa stručnjacima. Sjetite ih se i budite sigurni da u svojoj kuhinji držite bilo koju od 100 najnezdravijih namirnica na planeti.

1. Prestanite “častiti sebe” često – Nakon mnogo izgubljenih kilograma, zaslužili ste počastiti se, ali naravno u mjeri bez pretjeranog unosa nepotrebnih kalorija.

2. Imate istu iskhranu iz sedmice u sedmicu – Tokom gubitka kilograma, metabolizam vašeg tijela svakodnevno usporava sagorijevanje kalorija da bi se zadržao na masti. Uz to, vaša razina leptina, hormona gladi koji govori vašem tijelu kada ste siti, zapravo pada nakon gubitka kilograma, pa ćete možda osjećati glad.

3.  Ne vagate se – Mnogo osoba kada stignu do cilja prestaju s vaganjem svoje kilaže što je velika greška, treba da budete utoku s dešavanjima unutar vašeg tijela.

4. Ne konzumirate dovoljno proteina – Ako jedete dovoljno proteina, vaš mišić se neće razgraditi, ali ako ih ne unesete dovoljno, možete usporiti metabolizam. To je zato što će jednostavno održavanje mišićne mase pomoći vašem tijelu da brže sagorijeva kalorije.

5. Skroz ste uklonili ugljikohidrate iz ishrane – Iako vam držanje dijete s nula-ugljikohidratima, poput keto-a, može pomoći da skinete kilograme kad prvi put započnete, ove dijete tipa “sve ili ništa” teško je održavati dugoročno – i na kraju vam mogu pripremiti povratak kilograma.

6. Ne mijenjate rtinu vježbe – Ako u posljednje vrijeme niste promijenili rutinu vježbanja, možda je glavni mehanizam za podmetanje kalorija u vašem tijelu u praznom hodu da bi usporio sagorijevanje.

7. Nemate dovoljno sna – Neadekvatan san može usporiti metabolizam i nagomilati kilograme. U jednoj studiji istraživači su analizirali dnevnike dnevnog spavanja preko 500 sudionika i otkrili da gubitak samo 30 minuta sna povećava rizik od gojaznosti za 17%!

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply