IMA IH SVUDA OKO NAS, A PRENOSE 2 OPASNE BOLESTI – NE ZNA SE KOJA JE GORA: Prepoznajte simptome ujeda krpelja

Epidemiolozi su otkrili na koje simptome morate da obratite pažnju.

Počelo je toplo vrijeme, sve više vremena provodimo napolju, a što znači da smo više izloženi ujedima krpelja…

Ove bubice sa osam nogu mogu izazvati verlike zdravstvene probleme i biti prenosioci opasnih bolesti, od koji su najčešće virusni krpeljni encefalitis Lajmska bolest (kada je krpelj zaražen bakterijom “borreliom burgdorferi”).

Ljekari koji se bave izučavanje infektivnih bolesti kažu da encefalitis koji se prenosi krpeljem ima četiri uobičajena simptoma i to su:

-znaci trovanja tijela

– bolni mišići i zglobovi

– visoka telesna temperatura

– glavobolja

Ova bolest se manifestuje u nekoliko različitih oblika., a najuobičajeniji je groznica. Takođe, encefalitis se može javiti sa simptomima meningitisa – upale sluznice mozga. U ovom slučaju se javljaju simptomi kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje. Neke teže oblike prati i paraliza.

Simptomi Lajmske bolesti

U prvom stadijumu se crveni kružić koji se širi sve više dok centar postaje bleđi. Drugi stadijum daje neurološke, reumatološke, kardiološke i dermatološke simptome. Treći stadijum čine neurološki, reumatološki i dermatološki fenomeni, a može da se javi i bez uočljiva prva dva stadijuma. U mnogim slučajevima se bolesnici ni ne sećaju uboda krpelja.

Epidemiolozi savjetuju da se tokom perioda aktivnosti krpelja odeća tretira repelentima (sredstvim akoja odbijaju insekte), da se za šetnju šumom oblači “pod glave do pete”; odnosno nosi odeća koja pokriva cijelo ijtelo tako da krpelji ne mogu da dođu do kože.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply