BILA JE NAJFATALNIJA LJEPOTICA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Muškarci su zbog nje lomili stolove, a na kraju je zavoljela NJEGA!

relijepa i talentovana Marija Baksa bila je jedna od najpoželjnijih glumica bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući zanosnoj ljepoti i zelenim očima upoređivali su je s Avom Gardner i Ketrin Denev. Navodno je imala veliki broj udvarača pa ne čudi da su je smatrali za femme fatale na ovim prostorima.

Popularnost je stekla 70-ih godina prošlog vijeka, ulogama u filmovima „Kiklop“ nastalom prema klasiku Ranka Marinkovića i „Davitelj protiv davitelja“. Prvi zapaženiji film bio je „Svi bokseri idu u raj“, a posebno je kritiku i publiku osvojila ulogom u filmu „Mlad i zdrav kao ruža“.

312627-marija-baksa-ff

Koliko je njena atraktivnost bila nesvakidašnja i moćna svjedoči i jedna beogradska legenda njoj u čast – navodno su muškarci koji su sjedeli po kafićima rušili stolove kada bi ona prolazila Jevremovom ulicom u centru Beograda.

Njena druga velika ljubav bila je arhitektura zbog koje se preselila u Italiju. Sa studijama je došla do kraja, ali nikad nije završila jer nije položila posljednja dva ispita.

https://www.instagram.com/p/B43SvWHJurA/

Kako je ispričala početkom osamdesetih u intervjuu za Yugopapir, u Italiju je došla na nekoliko mjeseci s namjerom da odradi praksu za arhitektonski fakultet, ali često su je posjećivali filmski producenti pa je na kraju potpisala trogodišnji ugovor s producentskom kućom slavnog Dine De Laurentiisa. Tad je imala priliku da glumi s Linom Venturom, Čarlsom Bronsonom i Budom Spenserom.

Kada se odselila u Italiju, njena popularnost nije jenjavala. Šta više, Italijani su je dočekali sa oduševljenjem, pa je u ovoj zemlji nastavila filmsku karijeru, očuvavši status se*s bombe.

Slikala se za italijanski časopis “Plejmen”, kao i za američko i italijansko izdanje “Plejboja”.

Tokom života u italijanskoj prijestonici uspjela je da se “progura” u javnim krugovima, a nevjerovatnom brzinom je osvajala svojim šarmom i ljepotom. Baš zahvaljujući Baksi, u Beograd je svojevremeno dolazio čuveni fotograf Angelo Frontoni, a u nju je beznadežno bio zaljubljen veliki producent grčkog porijekla Ovidije Asonitis. Ovaj Grk je nekoliko puta prosio Baksu, koja ga je uporno odbijala.

Ipak jedna osoba uspjela je da osvoji srce lijepe glumice, a radi se o biznismenu Milojku Veljoviću. Marija je uživala u srećnoj ljubavi s njim, a u braku su dobili i ćerku Taritu.

Poslednje godine života u Beogradu je provela van svetla reflektora, a preminula je 14. novembra 2019. godine u svom stanu u Kosovskoj ulici.

Leave a Reply