ĐOKOVIĆ BOLUJE OD CELIJAKIJE, SIMPTOMI RAZARAJU: Pogledajte spisak simptoma bolesti

Drama oko dolaska Novaka Đokovića u Australiju i pretnje tamošnjih vlasti da će deportovati našeg asa danima tresu cijeli svijet! Svetskom broju jedan je po dolasku u Australiju radi učešća na Australijan openu oduzeta viza jer nije vakcinisan protiv korone, iako je Nole podnio medicinsku dokumentaciju koja ga izuzima od imunizacije.

U noći između nedelje i ponedeljka održano je suđenje ovim povodom iNovak Đoković je pobijedio sa svojim pravnim timom i poništio odluku kojom mu je oduzeta viza. Odmah potom, otišao je iz hotela za izbjeglice na teren Australijan opena i odmah istrčao je na teniski teren u Melburnu. Oglasio se putem društvenih mreža i otkrio da će se poslije ovakvog tretmana i pakla kroz koji je prošao ipak takmičiti na AO. 

Turnir počinje za sedam dana, a ono što mnoge zabrinjava jeste da li je Đoković u dobroj formi, budući da danima nije trenirao, a kako prenose novinari iz Melburna, nije mu bilo dozvoljeno ni da izađe na terasu. Pronijele su se i glasine da Đokoviću, koji inače boluje od celijakije i koji je na vrlo specifičnom režimu ishrane, tokom dana “zatočeništva” u hotelu nije obezbjeđaena adekvatna, bezglutenska hrana. 

Kako će ovo uticati nanjegovu formu, ostaje da se vidi. Da li će Nole snagom volje pobijediti slabost tela koje zasiguno pati zbog neadekvatne ishrane? Zanimljivo je da je baš u Australiji, na ovom grend slemu Nole primetio da ima problema sa disanjem a koji su povezani sa glutenom.

“Oduvijek sam imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, poput blage verzije astme. Od sedme godine gušio sam se noću. Sa godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Dr Igor me je kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Imali smo par tretmana i već sam osjetio prve rezultate. To je bio moj prvi susret sa biofidbek terapijom. Pobrinuo se za fizički i mentalni dio mog zdravlja i ušao u srž problema. Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za mene. Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promjena ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah”, isprčao je Nole o svojoj dijeti i pomoći dr Igora Četojevića.

Tako je Nole u potpunosti promijenio ishranu, izbacio je crveno meso na čije varenje troši više energije nego što je dobije, a jelovnik mu se zasniva na biljnoj ishrani.

“Ne jedem ništa životinjskog porijekla”, ispričao je Novak i opisao kako izgleda njegov dan:

“Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije slijedi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom dijelu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahtjeva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuhan na pari.”

Jelovnik je vrlo restriktivan, ali prilagođen ovom vrhunskom sportisti tako da mu daje energiju neophodnu za fizički naporne mečeve. Međutim šta će se desiti ako se ne pridržava ovog svog režima? Kako je više puta naveo, neke namirnice mu oduzimaju energiju, a da li će tako biti i ovog puta budući da mu je bila uskraćena ishrana na koju je njegovo tijelo naviklo? Da li će uspjeti da povrati formu ili će simptomi celijakuje opet praviti probleme?

Evo šta bi mogao da bude najgori scenario, ukoliko se ispostavi da je promjena režima ponovo podstakla simptome celijakije…

Simptomi celijakije

Za celijakiju kažu da je bolest kojoj je potrebno šest do deset godina da se dijagnostikuje, jer simptomi mogu podsećati na bilo koju tegobu što je najveći problem. Postoji 295 simptoma koji mogu ukazati na intoleranciju na gluten, a ovo su glavni koji pomažu da se uspostavi dijagnoza:

-Probavne smetnje – gasovi, dijareja, proliv, nadutost, mučnina sa povraćanjem, bolovi u stomaku, krvarenje, zatvor 

-Dermatitis, osipi, crvenilo kože, naročito Keratosis pilaris ili u narodu poznata kao ćureća koža, koja se javlja na predjelima zadnjeg dijela ruku, kao znak nedostatka masnih kiselina i vitamina A.

-Umor, malaksalost, nizak krvni pritisak, iscrpljenost.

-Druge dijagnoze autoimunih bolesti (lupus, psorijaza, multiple skleroze, reumatoidni artritis).

-Vrtoglavica, osjećaj neravnoteže i drugi neurološki problemi.

-Hormonalna neravnoteža – kod žena menstrualne tegobe, neobjašnjiva neplodnost, smanjen libido, impotencija.

-Učestale glavobolje i migrene.

-Problemi sa zglobovima, koljenima, kukovima – kao što su upale, otoci, bolovi, spontani prelomi. Problemi sa zubima.

-Promjena raspoloženja, na primjer anksioznost, depresija, razdražljivost.

Najvažnije kod ove bolesti je da se prati stroga dijeta a koja isključuje namirnica koje sadrže gluten. 

Prema poslednjim informacijama, postoji mogućnost da se ponovo ukine presuda koja je doneta u Novakovu korist, ali svi se nadaju da do toga neće doći. Ostaje samo da se nadamo da ovaj iskorak iz režima Noletu neće napraviti veće zdravstvene probleme, već da će za ovih nedelju dana povratiti formu i, naravno, pobijediti na Australijan openu. 

(Mondo)

Leave a Reply