ČEKATI DA SE MOTOR ZAGRIJE NA LERU, ILI KRENUTI ODMAH? Sve što ste znali ZABORAVITE! Samo je jedan odgovor tačan

Kada je vani hladno, gorivo će puno teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodajući više goriva u onu mješavinu zraka i para goriva

Poznato je kako većina automobila teško podnosi zimske uvjete vožnje, a to dodatno otežavaju neki naši pogrešni postupci.

 Naime, većina kada su temperature niske, prvo pusti da auto malo radi u mjestu kako bi se zagrijao. Međutim, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi.

5a723fda-fdf0-4e4d-891b-33570a0a0a67-snijeg-led-690x480

 Jedan autotrkač objasnio je kako držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima. Pod normalnim uslovima, motor radi na mješavinu zraka i para goriva. Kada ta mješavina uđe u cilindar, klip je komprimira pri čemu – vrlo pojednostavljeno – dolazi do izgaranja koje onda pokreće motor. 

 No, kada je vani hladno, gorivo će puno teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodajući više goriva u onu mješavinu zraka i para goriva i tada počinju problemi.

 Suprotno popularnom vjerovanju, puštanje auta da po hladnoći radi u leru dok se ne zagrije ne produžuje život motora. Naprotiv, skraćuje ga.

 Srećom, ovo se događa samo kad je gorivo jako hladno. Ali, čim se zagrije na temperaturu od oko 4 stepena Celzijusa, auto počinje trošiti normalne količine goriva. Mogli biste zbog toga pomisliti da će puštanje auta da radi u leru riješiti ovaj problem. Ali nemojte brkati topao zrak iz ventilacije s toplim motorom. Rad u leru zapravo je uzrok svih problema,prenosi Jutarnji.

 Najbrži način da brzo ugrijete motor je da odmah započnete vožnju.

 Možda ste nekad čuli i da ulje u servo volanu može biti prehladno, i te tvrdnje su odbačene.

Leave a Reply