Marinko je preminuo od RAKA PANKREASA, A EVO KOJI SU SIMPTOMI: Podmukla bolest koja se razvija godinama, obratite pažnju

Pjevač Marinko Rokvić (68)  je preminuo u Beogradu posle duže borbe sa karcinomom pankreasa. U saopštenju porodica Rokvić je napisala: “S velikom tugom obavještavamo javnost da je naš voljeni suprug, brat, otac i deda Marinko Rokvić, preminuo jutros nakon teške borbe sa kancerom pankreasa. Porodica u ovom neizmerno teškom trenutku moli da poštujete njenu privatnost. Detalji o datumu održavanja sahrane bit će naknadno objavljeni”.

Kancer pankreasa se često razvija mesecima, pa i godinama prije nego što se postavi dijagnoza.

Simptomi su neprimjetni i nespecifični. Prirodu ovog karcinoma dodatno otežava to da se on lako širi ne samo na okolne organe, već brzo daje i udaljene metastaze.

Klinička slika i njegovo ispoljavanje zavise od njegove lokalizacije u pankreasu.

Dvije trećine karcinoma se javlja u predjelu glave pankreasa, što predstvlja olakšavajuću okolnost. Simptomi su u tom slučaju jasniji pa se i dijagnoza postavlja ranije. Time su povećane i šanse za oporavak i izlječenje.

Ovo nije slučaj kada se karcinom nalazi u tijelu i repu ovog organa.

Simptomi karcinoma pankreasa

Simptomi karakteristični za karcinom pankreasa su: Bolovi, svrab kože, žuta prebojenost kože i sluzokože, urin taman kao pivo, svjetla prebojenost stolice, veliki gubitak tjelesne mase, povraćanje…

U slučaju postojanja ovakvih simptoma i sumnje na karcinom pankreasa rade se laboratorijske analize, tumorski markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena… Ukoliko se ovim metodama dokaže prisustvo malignog tumora, pristupa se operativnom liječenju.

Zavisno od zahvaćenosti pankreasa tumorom, operacija može biti radikalna i palijativna. Radikalna operacija može da se izvede tek kod petine oboljelih kod kojih je karcinom lokalizovan u glavi pankreasa, a samo kod pet procenata sa zloćudnim tumorom u tijelu i repu pankreasa. Ovo je jako opsežna, kompleksna i dugotrajna hirurška inetvencija.

Operaciju je moguće izvesti kod pacijenata sa dobrim opštim stanjem i bez udaljenih metastaza.

Novi.ba/Žena.rs

Leave a Reply