STARINSKI RECEPT ZA ZIMNICU KOJI OBOŽAVAJU NAŠE DOMAĆICE: Turšijske paprike punjene kupusom BEZ KONZERVANSA I SIRĆETA

Turšijske paprke punjene kupusom su nezaobilazni dio mnogih trpeza tokom jesenjih i zimskih dana.

U jeku je priprema zimnice za predstojeće hladniije dane, zato vam donosimo ovaj sjajan recept za turšijske papirke punjene kupusom, uz koje ćete bilo kada imati spremljen obrok. Naime, dovoljno je da dodate parče mesa i ručak je spreman! I ne samo to, kada jednom probate njihov neodoljiv ukus, svake godine ćete ih sigurno praviti!

Potrebni sastojci:

3-4 kg kupusa
5-6 kg žutih paprika
5 l vode
150 g soli

Kako se prpremaju?

Paprike očistiti od peteljki i sjemenki, oprati ih pa ih poređati na tanjir obložen pamučnom krpom da se lijepo osuše. Suhe paprike iznutra pomalo posoliti, poredati u tepsiju i staviti da i one stoje oko sat vremena.

Skinuti prvi sloj liski sa kupusa, obrezati korijenje i oprati ga, pa izrendati ga. Zatim ga postepeno soliti sa dvije supene kašike soli i rukama miješati da so prođe svuda. Takođe ga ostaviti da odstoji oko sat vremena.

U 5 l vode rastvoriti 150 g soli i mešati dok se so potpuno ne istopi. Paprike do vrha puniti kupusom i redati u plastičnu posudu. Ako vam je ostalo malo kupusa, poredajte ga preko i između paprika. Zatim preliti slanom vodom, koju ste prethodno promiješali.

Odozgo poklopiti tanjirom, pritisnuti i ostaviti da stoji 15 dana. Poslije toga, ovaj fenomenalan prilog uz svaki obroj je spreman za jelo!

Leave a Reply