KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI, OSJEĆATE SLABOST U MIŠIĆIMA: Ovo su znakovi da vašem tijelu nedostaje važan vitamin

Opadanje kose, umor i malaksalost u mišićima prvi su znaci da vam nedostaje selen…

Selen je mineral koji je u tragovima potreban organizmu, ali bez njega se ne odvijaju normalno važni procesi vezani za naš metabolizam i opšte zdravlje. On je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, a pravilan rad štitne žlijezde zavisi, takođe, od njega.

Manjak selena može da bude povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima, neplodnošću kao i opadanjem kognitivnih sposobnosti. Trenutno se istražuje i eventualna uloga selena u liječenju nekih vrsta karcinoma. Da li će selena biti dovoljno u hrani zavisi, prije svega, od toga da li ga ima dovoljno u zemljištu u regionu u kojem živite i odakle pretežno uzimate namirnice.

Ako je to slučaj, onda ćete selen naći u zelenom povrću, pečurkama, semenkama, kao i u piletini i ribi koja se tu uzgaja. Ako ga nema, većina stručnjaka savjetuje da uzimate suplement selena.

Osim oslabljenog imunog sistema, možete primijetiti manjak selena ukoliko vam opada kosa, stalno ste umorni, osjećate slabost u mišićima. Parovima koji imaju teškoća sa plodnošću često se savjetuje da pojačaju unos selena.

Leave a Reply