Čim nas nešto zaboli, posegnemo za IBUPROFENOM: Ovo je najbolja zamjena za ovu opasnu tabletu, BOL NESTAJE U MINUTI

Ibuprofen povećava rizik od srčanog zastoja za više od 30 posto. Nasreću, kako raste svijest o štetnim učincima analgetika poput ibuprofena, sve je veći broj onih koji radije posežu za nekim prirodnim zamjenama, koje su jednako djelotvorne i to bez opasnih nuspojava. Većinu njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

Kada nas nešto zaboli, često posegnemo za ibuprofenom. Važno nam je da se brzo riješimo bolova te pritom ne mislimo na moguće štetne posljedice “čarobne” pilule s brzim učinkom. Međutim bezreceptni analgetici poput ibuprofena nisu ništa manje opasni od onih koje propisuje liječnik.

Učestalim uzimanjem ibuprofena riskirate srčana oboljenja, koja mogu rezultirati i smrtnim ishodom. Opasni lijek protiv bolova Vioxx proizvođača Mercka, koji su među ostalima uzimali i neki naši vrhunski sportaši, prouzročio je više od 27.000 srčanih udara i smrtnih slučajeva u 5 godina.

No, ibuprofen je jednako opasan kao i Vioxx te doslovce može zaustaviti rad vašeg srca. Naime ibuprofen povećava rizik od srčanog zastoja za više od 30 posto. Nasreću, kako raste svijest o štetnim učincima analgetika poput ibuprofena, sve je veći broj onih koji radije posežu za nekim prirodnim zamjenama, koje su jednako djelotvorne i to bez opasnih nuspojava.

Većinu njih sigurno već imate u svojoj kuhinji.

6 odličnih prirodnih zamjena za ibuprofen

1. Đumbir

Korijen đumbira već se tisućama godina koristi kao prirodni lijek protiv bolova. Ima vrlo širok spektar djelovanja zahvaljujući svojim bioaktivnim spojevima gingerolu i shogaolu, koji imaju moćna ljekovita svojstva.

Studija iz 2009. pokazala je da je korijen đumbira jednako djelotvoran kao ibuprofen kod ublažavanja bolova vezanih uz menstruacije i dismenoreju. Također, ovaj korijen pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima.

Bilo da đumbir uzimate sirov ili od njega pripremate vrući čaj, postići ćete jednaki učinak.

2. Kurkuma

Poznata i pod nazivom „indijski šafran“, kurkuma se u ayurvedskoj medicini koristi već odavno za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba koje su popraćene bolovima. Bioaktivni spoj kurkumin djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno te zahvaljujući tome može smanjiti razne vrste bolova.

Istraživanje provedeno 2014. pokazalo je da kurkuma ima jednako snažan učinak kao ibuprofen u ublažavanju bolova u koljenima kod artroze. Pomaže i kod tegoba PMS-a poput bolova u leđima, glavobolje, bolnih grudi i bolova u trbuhu.

Kurkumu kao začin najbolje je uzimati s crnim paprom ili nekim zdravim uljem poput kokosova ulja radi bolje iskoristivosti u organizmu.

3. Timijan

Možda nikada ne biste pomislili da običan kulinarski začin koji se dodaje u jela radi arome može biti pravi lijek za ublažavanje bolova, no timijan ima upravo takav učinak. Prema mišljenju britanskog herbalista Johna Gerarda, timijan može biti izvrsna pomoć u ublažavanju ishijasa i glavobolje!

Kad je riječ o tegobama dismenoreje, poput bolova i grčeva, pokazalo se da je ekstrakt timijana jednako djelotvoran kao ibuprofen. Potvrdila je to studija provedena 2004. godine. Studija iz 2014. pokazala je da eterično ulje timijana pomaže kod bolnih menstruacija čak i bolje od ibuprofena!

Naime, dok je tijekom drugog mjeseca uzimanja ibuprofen kod žena počeo slabije djelovati, ulje timijana postalo je još djelotvornije u ublažavanju bolova. Timijan možete dodavati u jela, kuhati čaj od njega ili pak koristiti njegovo eterično ulje. 

4. Omega-3 masne kiseline

Bilo da konzumirate hranu bogatu ovim kiselinama (poput orašastih plodova, chia ili lanenih sjemenki) ili ih uzimate u obliku dodataka prehrani, omega-3 masne kiseline pomoći će vam u ublažavanju bolova.

Istraživanje je pokazalo da ove zdrave masnoće ublažavaju tegobe i bolove kod osoba koje se oporavljaju od operacija i kirurških zahvata.

Omega-3 masne kiseline dokazano pomažu i u ublažavanju bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.

5. Cimet

Cimet se u kineskoj medicini već tisućama godina koristi kao prirodni lijek. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, ovaj začin dobro pomaže osobama koje pate od bolova artritisa i drugih kroničnih oboljenja.

Slično kao timijan i đumbir, i cimet pomaže kod dismenoreje. Studija je otkrila i da uzimanje cimeta može znatno ublažiti menstruacijske bolove kod žena.

Osim što možete svoje deserte i kaše obilno posipati cimetom, od njega možete pripremati i čaj (1 žličicu cimeta u prahu pomiješajte s 2 žličice meda pa dodajte u toplu ili vruću vodu).

Pastu od cimeta i meda možete nanositi na bolne zglobove kod artritisa. 

6. Arnika

Biljka arnika (lat. Arnica montana) poznata je po svojim protuupalnim svojstvima, stoga se primjenjuje kod raznih tegoba i bolova, primjerice kod artritisa, upaljenih zglobova i bolova u mišićima. Odlična je pomoć sportašima kod raznih upalnih stanja.

Studija iz 2007. pokazala je da gel od arnike, kada se nanosi na kožu, ublažava tegobe osteoartritisa u zapešćima, a pomaže i kod bolnih koljena jednako kao i ibuprofen. No, kod arnike je potrebna doza opreza.

Preparati od ove biljke namijenjeni su samo za vanjsku primjenu, dakle na koži, lokalno kod bolova. Arnika se ne uzima oralnim putem jer u tom slučaju može biti toksična.  

Leave a Reply