Nove mjere u Crnoj Gori. Shodno povoljnijoj situaciji Vlada je usvojila sljedeće mjere koje će važiti od sjutra

Shodno povoljnijoj situaciji Vlada je usvojila sljedeće mjere koje će važiti od sjutra do 17. marta – saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić.

Ovo su nove mjere:

Dozvoljene su posjete licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata. Takođe dozvoljene su posjete licima smještenim u UIKSU.

U zatvorenim sportskim objektima dozovljeno je prisustvo publike do trećine sjedišta uz posjedovanje kovid potvrde.

Sportskim događajima koji su organizovani na otvorenom dozvoljeno je prisustvo publike do 50 odsto u odnosu na broj sjedišta bez kovid potvrde uz po jedno slobodno mjesto između gledalaca i uz poštovanje osnovnih anti kovid mjera.

Ukida se obaveza posjedovanja kovid potvrde u vjerskim objektima uz obavezu poštovanja kovid mjera.

Ukida se obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama dječije i socijalne zaštite da nakon odmora poslodavcu dostavljaju negativne testove ili potvrde o vakcinaciji.

Broj oboljelih manji za 50 odsto
Galić je na pres konferenciji saopštio da je u Crnoj Gori u prethodne dvije nedjelje registrovano 50 odsto manje slučajeva koronavirusa. Broj preminulih u tom periodu je takođe manji za 50 odsto.

Epidemiološka situacija je najbolja u prethodnih par mjeseci”, kazao je Galić.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je kazala da je posle sedam mjeseci broj pacijenata u toj kovid pacijenata u padu i trenutno je 17,. U vijeloj CG je taj broj 66.

”Usled ovakvih okolnosti zatvorili smo staru medicinsku školu, oslobodili smo glavno odjeljenje interne klinike koje se adaptira. Sada su naši kovid pacijenti smješpteni ili u infektivnoj klinici ili u dijelu interne klinike. Specijalna bolnica Brezovik nema potrebu da bude kovid bolnica jer se tamo nalaze dva pacijenta” kazala je ona.

Odgovarajući na pitanja medija, Glaić je kazao da će u narednom periodu ako indikatori epidemije budu pokazivali stabilizaciju, da će se i mjere liberalizovati.

”Za sada se razmišlja o tome da se kovid potvrde u većini slučajeva ukinu. Moramo biti oprezni u dinamici liberalizacije mjera s obzirom na to da nas je novi koronavirus nekoliko puta iznenadio po pitanju kontagioznosti novih sojeva.

Upotreba maski naročito u zatvorenim prostorima se pokazalo kao jako djelotvorna mjera i svakako da će ta mjera stojati i biti na snazi do posljednjeg momenta do kada budemo imali pandemiju na ovom nivou”, kazao je Galić.

Kako je dodao, pandemija je i dalje na snazi.

”Nakon treće primljene buster doze, validnost potvrde za sada nije ograničena. Šest mjeseci je ograničenje između kompletne vakcinacije i treće doze ali nakon buster doze nema ograničenja”, poručio je Galić.

Leave a Reply