Rusija objavila nove uslove za prekid rata: Nisu isti kao prije sedam dana

Rusija je poručila Ukrajini da je “odmah spremna zaustaviti vojne operacije ako Kijev ispuni tri uvjeta”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Dmitrij Peskov je rekao da Moskva traži da Ukrajina prekine vojnu akciju, promijeni svoj ustav kako bi osigurala  neutralnost (jamstvo da Ukrajina neće postati članica bilo kojeg bloka – EU ili NATO-a), prizna Krim kao ruski teritorij i prizna separatističke republike Donjeck i Lugansk kao neovisne države.

Peskov je za Reuters u telefonskom intervjuu rekao da je Ukrajina svjesna uvjeta. “I rečeno im je da se sve to može zaustaviti u trenutku”, kazao je. S ukrajinske strane zasad nema reakcije.

Promjene u uvjetima

Glasnogovornik Kremlja inzistirao je na tome da Rusija ne želi postavljati nikakve daljnje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu i rekao da “nije istina” da traži predaju Kijeva.

“Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završit ćemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Trebali bi prekinuti svoju vojnu akciju i tada nitko neće pucati”, rekao je.

Novi uvjeti Moskve razlikuju se od onih prije tjedan dana. Tada su Putinovi uvjeti bili garantiranje neutralnog statusa Ukrajine, priznanje ruske suverenosti na Krimu, ali i demilitarizacija i denacifikacija.

Leave a Reply