OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME – roditelji u regionu ga masovno daju muškoj djeci: A NIKO NE ZNA PRAVO ZNAČENJE OVOG IMENA

Sve češće se roditelji  u Srbiji se opredjeljuju za tradicionalna srpska imena. Jedno od tih jeste i Nenad, međutim, njegovo značenje će mnoge odvratiti od želje da svom djetetu daju ovo ime

U biranju tradicionalnih imena budući roditelji često misle na svoje pretke, pa djecu oslovljavaju sa imenima njihovih baka i deka, međutim, protokom vremena se mijenja i njihovo značenje.

Vjerovatno najbolji primjer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad. Ime Nenad se smatra izvornim srpskim imenom. Veoma je često u Srbiji, ali i ostalim zemljama u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Vjeruje se da ovo ime potiče od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ono se uglavnom davalo deci koja su došla na svijet “nenadano”, “iznenada”, tj. čije rođenje nije planirano. Najčešće je to bilo u situacijama kada majke ostanu u drugom stanju u poznijim godinama.

Prema tumačenju pojedinih etnologa, ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i doslovno označava neželjeno dete, a posebno je interesantna činjenica da je ovo jedno od rijetkih muških imena kod nas, a koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Leave a Reply