1 ZNAK NA KOŽI OTKRIVA DA ĆETE USKORO IMATI SRČANI UDAR: Ako ga primijetite, HITNO DOKTORU dok nije kasno

Najčešći simptomi srčanog napada uključuju bol u grudima, otežano disanje i osjećaj mučnine.

Postoji mnogo signala da nam prijeti srčani udar, kao što je bol u grudima, otežano disanje i mučnina. Ipak, i jedan znak na koži ukazuje da smo blizu infarkta. Nemojte ga zanemarivati, jer blagovremena reakcija može da vam spase život.

Srčani udar je ozbiljno medicinsko stanje koje zahtjeva momentalnu adekvatnu reakciju. Naziva se još i infarkt miokarda, a uzrokuje ga nedovoljna količina krvi koja dospjeva u srce što može da rezultira strašnim oštećenjem mišića, ali i da dovede do smtrnog isoda.

Ukoliko na svojoj koži primijetite voštane naslage koje nalikuju na mladeže u velikom ste riziku da doživite srčani udar.

Pored ovih pojava na koži, i “crveni mladeži” mogu da budu rani znak oboljenja na srcu, pa ne bi bilo loše da i na njih obratite pažnju.

Izbočine na koži koje liče na osip ili bubuljice mogu da budu posljedica nakupljenih masnoća i holesterola u krvi.

Kada primijetite da se stvara neka nova pojava na vašoj koži preporučljivo je da odmah posjetite ljekara koji će vas dalje uputiti na ispitivanja kako bi se utvrdilo da li patite os neke od ovih ozbiljnih bolesti.

mrlje-koza

– Najčešće se upozoravajući znakovi javljaju na koži ili noktima, a ljudi su često skloni da ih zanemaruju – obaveštava Američka akademija za dermatologiju i upozorava da je u mnogim slučajevima upravo dermatolog onaj doktor koji konstatuje da imate srčano oboljenje.

Posmatrajući svoju kožu i obraćajući pažnju na nastajanje voštanih naslaga i drugih kvržica možete blagovremeno da sprečite ugrožavajući porast holesterola i pojavu dijabetesa.

– Sve izrasline na koži mogu da budu opasne pogotovo ako su uzrokovane virusom “Molluscum contagiosum”, jer taj virus iz grupe DNK Roh stvara epidermalne čvorove koji se nastanjuju na prevojima i genitalijama i mogu da budu čak i bolni, a u najmanju ruku svrbe i peku. Ovi čvorovi se dalje inficiraju, pa može doći i do sepse – upozorava Američka akademija z adermatologiju.

Ne bi bilo loše da posmatrate podrobnije i svoje nokte. Naime, pojava malih crvenih tačkica, pogotovo u bazi nokta takođe može da ukaže na srčano oboljenje, pa ukoliko ih primetite obavezno posjetite ljekara.

Najčešći simptomi srčanog udara su bol u grudima, otežano disanje i mučnina.Pored toga tu su i vrtoglavica i bol u levoj ruci.

Kada kontrolišete svoju ishrnau umanjujete značajno rizik od infarkta miokarda, jer su vam arterije prohodne, odnosno nema masnih naslaga.

Pored toga, redovno vežbanje povećava nivo protoka kiseonika kroz vaše tijelo, a samim tim i srce, te stoga radite lake vježbe kad god ste u prilici.

Leave a Reply