GIHT, EVO KAKO SMANJITI UPALU: Ovo trebaju svi pročitati koji imaju ovaj problem, savjet DOKTORA

Giht je oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnih napada boli u predelu zglobova praćenih crvenilom i otokom. Međutim, još češće se oboljenje javlja u hroničnoj formi koja se odlikuje ne samo promjenamana zglobovima, već promenama na srcu, krvnim sudovima i nervima, kao i bolovima u pojedinim mišićima.

Smatra se da je uzrok gihta taloženje natrijumovih soli mokraćne kiseline u hrskavici, čahuri zglobova i tetivama. Međutim, pravi razlog nastanka gihta može se naći u poremećaju metabolizma purina, piše doktor Predrag Nenadić u knjizi “Hrana kao lek”.

Svako razgrađivanje ćelija u organizmu, a naročito mišićnih, kao i svako povećano unošenje mesa, posebno iznutrica, praćeno je povećanim stvaranjem mokraćne kiseline u krvi i zglobovima.
Neposredan uzrok ovom poremećaju u metabolizmu purina nije poznat, ali je primjećeno da se giht češće javlja kod debelih – gojaznih osoba, pretežno kod muškaraca starijih od trideset godina.

Dijetoterapija:

Pri planiranju dijetoterapije, treba se rukovoditi sledećim principima:

– Kalorijske vrijednosti dnevnog obroka treba smanjiti do te mere da osoba kilažu svede na idealnu što prije.

– U dnevni meni ne smiju da ulaze namirnice koje sadrže veliku količinu nukleoproteina, odnosno purinskih baza.

Koje namirnice jesti tokom gihta?

Žitarice: jesti samo testa napravljena bez kvasca.

Mleko i j proizvodi: mogu da se jedu i piju u željenoj količini.

Meso i iznutrice: Zabranjena je svaka upotreba mesa. Čim se simptomi gihta smanje, konzumirati samo manje količine mesa.

Jaja: Dozvoljeno je konzumirati 3 do 4 jaja dnevno.

Masti: Prednost imaju masti s niskom tačkom topljenja, ali ih treba umjereno koristiti.

Povrće: Spanać, pečurke, pasulj, sočivo i grašak nisu dozvoljeni. Ostalo povrće je dozvoljeno. Prednost imaju krompir u kuvanoj formi, nikako pržen ili pečen.

Voće: Dozvoljeno je sve voće.

Šećerni koncentrati: Šećer je dozvoljen, ali u umjerenim količinama. Poenta je smršati što pre, zbog toga treba izbjegavati velike količine šećera.

Napici: Dozvoljeni su kafa, čaj, kakao. Nikako piti alkohol!

Kvasac: Treba izbegavati svaku upotrebu kvasca, u bilo kojoj formi.

Preporuka: Dnevni obrok da sadrži oko 2000 kalorija, a to ćete obezbediti sa: 65 grama bjelančevina, 80 grama masti, kao i 270 grama ugljenih hidrata. Ove vrednosti su pretpostaljene osobi čija je idealna tjelesna težina 70kg, a tjelesna visina 170

Leave a Reply