Ako ovako učite dijete UPROPASTIT ĆETE GA: Poslušajte savjet, evo u čemu MAJKE GRIJEŠE

Laganjedjeci kad su mlada može ne samo stvarati probleme u budućnosti, već i utjecati na njih u sadašnjosti. Ako vaša djeca shvate da im se laže, kao na primjer kad im se kaže da izlaze u park, ali umjesto toga završe u liječničkoj ordinaciji, mogla bi razviti probleme s povjerenjem.

Bright Side razumije da laž nije u redu i želi vam pokazati kako to može utjecati na djecu.

Laž može vašoj djeci stvoriti tjeskobu. 

17f2195909b058395f10be45d8

Studije su pokazale da anksioznost i laganje idu ruku pod ruku kad roditelji lažu svoju djecu. To se događa iz puno razloga. Roditelji bi mogli željeti da ih se dijete pokorava ili će možda lagati da nekamo odu. To se moglo dogoditi i s vama: roditelji su vas odveli zubaru umjesto u park, kao što su i obećali. Možda bi vas zapeklo, ali imali su na umu vaše najbolje interese.

Kao odrasla osoba možete se služiti logikom i shvatiti zašto su lagali, ali kao dijete to vas drži slijedeći put kad kažu da vas vode u park.

To može utjecati na odnos s vašim djetetom.

6ab56451978924eb0f957f8ed5

Privrženost djece roditeljima često postaje slabija zbog laži. Njihova veza neće biti tako dobra nakon “nevine” bijele laži. Kad smo mladi, skloni smo vjerovati u stvari koje nam odrasli govore, a da o tome ne razmišljamo puno.

Čak i da je to nešto smiješno poput “ako gledate previše televizije, dobit ćete četvrtaste oči”, i dalje bismo vjerovali. Ipak, kad shvatimo da to nije istina, osjećamo se razočarano i razvijamo probleme s povjerenjem.

Djeca koju lažete vjerovatno će lagati kad ostare.

ee56f45b7a87af4b85154b7339

Mnogo onoga što rade naši roditelji oblikovat će onoga tko smo odrasli. Uključeno i laganje. Djeca koja su lagana vjerojatnije će sakriti istinu od svojih roditelja, a možda i vršnjaka kad ostare. Čak i ako su roditelji samo malo nepošteni, to i dalje utječe na budućnost djeteta.

Umjesto da lažu, roditelji bi trebali pokušati urazumiti svoju djecu. Objasnite zašto danas ne mogu igrati i da moraju obaviti neke zadatke, već sutra. Djeca, češće nego ne, shvatite to. Iskrenost i istina se isplate, a u budućnosti, kad ih nešto muči, vjerojatno će se osjećati dovoljno samopouzdano da svoje probleme prenesu roditeljima.

Teško će se prilagoditi odraslima.

62662e563fbadb0e76875fb67d

Laž je često lak izlaz. Jednostavno je ponekad teško objasniti istinu, a bijela laž čini trik. To ipak nije tako jednostavno. Djeca često osjećaju učinke tih laži kad odrastu i moraju se suočiti s nekim psihološkim i socijalnim izazovima. Kad se moraju ponovno prilagoditi, obično osjećaju sram i krivnju.

To bi moglo utjecati i na njihov karakter. Mogu se pokazati manipulativnim i sebičnim ljudima. Priznavanje osjećaja djece, nuđenje izbora i zajedničko rješavanje vaših problema obično izvlači dobro ponašanje djece. 

Leave a Reply