AKO UOČITE OVO – ODMAH GASITE KLIMU: Može skupo da vas košta, IZBJEGNITE TROŠAK 1 TRIKOM NA VRIJEME!

Htjeli mi to da priznamo ili ne, jul i avgust polako postaju mjeseci u kojima temperature ne padaju ispod 30 stepeni, vrućine su često nepodnošljive, a vaš klima uređaj vjerovatno će raditi prekovremeno sa čime dolaze i brojni problemi.

Svakako, najveći problem tada predstavljaju računi za struju koji znaju neprijatno da nas iznenade na kraju ovih ljetnjih mjeseci, ali kada je klima često upaljena javlja se još jedan čest problem – curenje vode iz samog uređaja.

Zašto se to dešava?

Većina modernih klima uređaja sadrži unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Zavojnica isparivača se nalazi u unutrašnjoj (sobnoj) jedinici koja hladi topli vazduh dok puše preko njega kako bi stvorila željenu ugodnu unutrašnju temperaturu.

Vruć vazduh puše preko kalema, počinje da se stvara kondenzacija, a kako se formira vlaga, ona kaplje u odvodnu posudu koja vodi do odvoda kondenzata. Ova linija vodi iz vašeg doma, ali ponekad može doći do začepljenja vode i njenog propuštanja. Voda ne može da izađe van kuće, kondenzacija se vraća unutra i dolazi do curenja. U toj situaciji najvažnije je da za početak odmah ugasite uređaj kako biste spriječili ozbiljniji kvar.

Do ovog problema najvjerovatnije dolazi zbog začepljenog odvoda. Vremenom se on može začepiti krhotinama poput prljavštine, prašine ili buđi, pa je neophodno da prije narednog paljenja klime očistite nakupljene nečistoće i time joj obezbijedite neometan rad.

Jednostavan način da odčepite odvodnu cijev jeste da uklonite ostatke pomoću usisivača za mokro usisavanje, ali nekada i iz drugih razloga dolazi do curenja vode, pa ni ovo nije djelotvorno rešenje.

Zaprljan filter

Prljavi filter za vazduh isto tako može da oteža rad vašeg klima uređaja, što može dovesti do oštećenja ili istrošenih dijelova. Prljavi filter može blokirati protok vazduha koji se kreće preko zavojnice isparivača jedinice. Kada je vazduh blokiran, zavojnica postaje izuzetno hladna i može početi da se smrzava.

Kako se smrznuta zavojnica topi, višak vode može izazvati curenje i tada je jedini “izlaz” pranje filtera.

U svakom slučaju, neophodno je da kada dođe do propuštanja vode to otkrijete na vrijeme, ugasite vašu klimu, riješite problem i time spriječite potencijalnu štetu. Ako ne, na kraju ćete morati da kupite potpuno novi klima uređaj.

Leave a Reply