STIŽU PAKLENE VRUĆINE: Evo šta savjetuju doktori, kako očuvati zdravlje

Doktorica savjetuje građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze vani kada je izrazito toplo, u periodu od 12 do 17 sati, a pogotovo se to odnosi na hronične, srčane, respiratorne pacijente i dijabetičare.

Prema prognozama meteorologa, sve toplije vrijeme očekuje nas prema kraju sedmice. Temperature će rasti u nekim dijelovima zemlje i preko 30°C. Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo očekuje nas tokom većeg dijela sljedeće sedmice.

Ususret ljetu i nadprosječnim temperaturama zraka,  dr. Jasnu Musić-Huseinbegović iz sarajevske Hitne pomoći koja nam je govorila kako sačuvati zdravlje kada stignu paklene vrućine.

b-190813025

Doktorica savjetuje građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze vani kada je izrazito toplo, u periodu od 12 do 17 sati, a pogotovo se to odnosi na hronične, srčane, respiratorne pacijente i dijabetičare. Također, treba izbjegavati i naporan fizički rad.
 
-Ukoliko neki građani i moraju izaći u tom vremenskom periodu, bitno je da se zaštite od sunca. Šeširi, kačketi i naravno neka laganija odjeća su poželjni i uvijek imati uz sebe tekućinu. Tokom ljetnog perioda najbolje je u sebe unositi vodu ili čajeve, ali bez obzira o kojoj se tekućini radilo bitno je da se unosi – istakla je za Oslobođenje.

Kaže da u ljetom periodu Hitna pomoć uvijek ima veliki broj intervencija, a riječ je o kratkotrajnim kolapsima, odnosno gubicima svijesti.

-Kolapsi se dešavaju u jutarnjim satima pogotovo kod mladih osoba kada odlaze na posao. Apelujem mladih ljudima da prije nego krenu na posao, prije izlaska iz kuće, da popiju čaj i da nešto pojedu. Dešava se, naročito u toplim danima da nizak krvni pritisak upravo pogoduje ovim stanjima koje mi često imamo u tramvaju, autobusu, na fakultetu ili na ulici, a sve ove posljedice su jer mladi preskaču doručak. Najbolje je prije izlaska iz kuće nešto pojesti i popiti, makar čaj – savjetuje dr. Musić-Huseinbegović.

Kada su u pitanju rizične grupe, a kod visokih temperatura zraka to su djeca, trudnice, osobe treće životne dobi i hronični bolesnici, dr. Musić Huseinbegović napominje da se bespotrebno ne izlažu suncu i fizičkim naporima.
 
-Iz iskustva kažem da se trudnice najbolje pridržavaju svega i s njima uvijek imamo najmanjih problema. Preporuka je svima da ne izlaze vani ako nemaju potrebe, a ako imate potrebu, onda obucite laganiju i tanju odjeću, svakako flašica vode uvijek neka vam je blizu. Što manje se skupljati po gradskim prijevozima jer tu uvijek nastaje problem. Najčešče ljudi 65+ bez potrebe izlaze i sebi prave zdravstveni problem – ističe.

Svakako, tokom paklenih vrućina, lijekove obavezno držati na temperaturi ispod 25°C ili u frižideru, a terapije ne preskakati. 

-U slučaju da kod drugih primjetite toplu, suhu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvjesticu ili gubitak svijesti, odmah pozovite hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu rashladiti hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnosti i oslobodite viška odjeće – kazala je za dr. Jasna Musić-Huseinbegović za Hayat.ba.

Također, sunčano i toplo vrijeme izmamit će mnoge u šetnje kroz šumu ili rad u bašti. Međutim, dok se pune baterije u prirodi, trebamo biti na oprezu jer skriveni u travi vrebaju krpelji.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply