PRIMJEĆUJETE DA VAM VID POPUŠTA: Nisu krve ni godine, ni mobilni! Provjerite da li imate ovu naviku

Većina ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice jutranje kafe. Ovaj ritual ima i psihološki efekat – pomaže nam da laganim ritmom ušetamo u sve obaveze koje nas očekuju. Ipak, omiljeni napitak nije preporučljiv svima, a takođe treba povesti računa i o količini koja se unosi.

Studija koje je objavljena na Harvardu pokazala je da među muškarcima i ženama koji piju tri i više šoljica kafe dnevno postoji veliki procenat onih koji imaju probleme s vidom.

Ljekari su doveli u vezu pretjerano konzumiranje kofeina s razvojem eksfolijativnog glaukoma – poremećaja vida koji pogađa oko deset odsto osoba starijih od 50 godina i može da dovede čak i do sljepila.

Najrizičnija grupa su žene koje imaju zabilježen slučaj glaukoma u porodici, pa ako piju više od tri šoljice kafe na dan, rizik od dobijanja eksfolijativnog glaukoma povećava se i do 66 odsto.

Ljekari savjetuju da osobe koje boluju od glaukoma treba da prekoče ispijanje kafe.

“Intraokularni, odnosno očni pritisak, se kod onih koji imaju glaukom povećava kada konzumiraju kafu, pa se preporučuje ograničavanje ili izbjegavanje konzumiranja, ali potrebna su dodatna istraživanja“, kaže doktor Planels.

U svijetu od glaukoma boluje oko 70 miliona ljudi, od čega šest i po miliona oslijepi. Ova bolest se najčešće otkriva slučajno jer nema simtpome. Najveći faktor rizika za glaukom je povišen očni pritisak.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply