SVRBEŽ I NIJE NAJGORI SIMPTOM NAKON UGRIZA ’KRVOPIJA’: Dermatolozi upozoravaju na moguće infekcije, evo kako ih prepoznati

Sljetnim mjesecima, toplijim vremenima i s nešto manje odjeće nego obično na sebi, idealna smo meta komarcima, ali i drugim “napastima”. Ugriz tu i tamo nerijetko je najbolje pustiti da zacijeli, ali svi mi imamo i vlastite male tajne kako se riješiti dosadnog svrbeža, no takav ugriz, govori dermatolog, može postati i opasan te se inficirati.

Kako bi to spriječili mjesto uboda/ugriza najbolje je svakodnevno prati vodom i sapunom kako bi spriječili učestalo češanje, a s njim i oštećenja kože.

Upravo ovo potonje izaziva i najviše problema. Naime, kada vas ugrize komarac ili ubode pčela, bakterije s površine kože ili sa samog nametnika prelaze na vašu kožu, a kako se radi o ugrizu, iste ulaze i dublje u kožu. S druge strane, učestalih češanjem, ta se rana otvara i bakterije lakše putuju, ovog puta u društvu i bakterija s ruku.

Najčešće bakterije u tom slučaju su streptokok i stafilokok, a upravo one mogu uzrokovati infekciju. Stoga dermatolozi predlažu obraćanje pažnje na samo mjesto uboda. Ističu kako isti najčešće zacijele od pet do 10 dana, no ako se to vrijeme produlji, pazite na simptome kakvi su pojačana bol, osjetljivije područje, širenje mjesta ugroza, toplina na dodir, iz rane izlazi gnoj ili druga tekućina.

Infekciju će odati i pojava temperature, groznica, osip te simptomi slični onima prehlade.

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply