Gastroenterolog otkriva kako da prepoznate LAŽNI SIR na pijaci: “Uzmite sir u šaku, ako se ponaša OVAKO – od zejtina je!”

Gost jutarnjeg programa na Prvoj televiziji bio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, a otkrio je gledaocima kako da razotkriju prevare na pijaci, piše Ženablic.rs.

Profesor je do detalja objasnio kakvo meso nikada ne bi trebalo kupiti, i šta je test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina. Naročito je upozorio na meso živine, objasnivši da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

Nekvalitetna, zapamtite, bijela masnoća, to je najgore. Kada vidite bijelu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači – hranjeno je koncentratom! Ako je bijela mast na živini, ne kupujte”, rekao je on.

Prije svega po cijeni – on mora da bude skuplji. Međutim, dao je još nekoliko smjernica.

“Prvi kriterijum je cijena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam cijelom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam provjerene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina”, rekao je on.

Leave a Reply