KAKO SPRIJEČITI MOŽDANI UDAR? DOKTOR UPOZORIO: Ovih 5 pravila će vam spasiti život!

Pet najvažnijih stvari koje treba da uradite da biste izbjegli fatalno stanje.

Nekada se vjerovali da moždani udari pogađaju samo stariju populaciju, a posljednja istraživanja pokazuju da se ovo fatalno stanje sve čećše dešava mladima.

Šta je potrebno da se uradi da bi se izbjegao šlog? Prema riječima ljekari, moždani udar se ne javlja iznenada, on “počinje mnogo godina prije katastrofe”.

Postoje dvije vrste moždanih udara – ishemijski i hemoragični. Prvi se javlja u 80 odsto slučajeva i može biti uzrokovan vaskularnom okluzijom, embolijom i sistemskom hipotenzijom. Ljekari upozoravaju da neprestani i nekontrolisani unos tableta može da izazove sistemsku hipotenziju.

Sa hemoragičnim moždanim udarom, koji se javlja u 20 odsto slučajeva, javljaju se cerebralne hemoragije. Nosi veću opasnost od ishemijske, a može biti uzrokovan uzimanjem lijekova za razređivanje krvi i puknućem aneurizme, obajšnjavju neurolozi.

Prema ruskom ljekaru Aleksandr Mjasnikovu, udari počinju mnogo prije napada. Nastaju zbpog toga što ljudi u mladosti često ne vode računa o zdravlju – puše, slabo jedu, ne vode računa o sebi.

A upravo su sve to stvari koje vode ka ovom fatalnom stanju. Da biste spriječili pojavu moždanog udara ljekar savjetuje da poštujete pet jednostavnih pravila:

– održavajte normalan krvni pritisak,

– izbalansirajte nivo holesterola,

– regulišite nivo šećera u krvi,

– držite pod kontrolom tjelesnu težinu,

– prestanite da pušite.

IZVOR: (mondo.rs)/ Novi.ba

Leave a Reply