SPRJEČAVA STVARANJE KRVNIH UGRUŠAKA, REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, DOBRO ZA JETRU: Kad saznate koliko su ZDRAVE, JEST ĆETE IH SVAKOG DANA

Holesterol, krvni ugrušci, povišen šećer, gojaznost… Nema šta ne “liječe”!

Uveliko traje sezona rotkcica, sočne bombice se crvene sa pijačnih tezgi i pozivaju da ih kupimo. I dok ih većina voli zbog osvežavajućeg ukusa, ima i onih kojima smeta kada “reznu”.

Međutim, kada bi znali koliko je ovo povrće zdravo, razmislili bi dvaput prije nego što bi odlučili da ga se odreknu…

Ovo povrće ima impresivnu listu korisnih svojstava za koja mnogi i ne znaju, a ovo su samo neka od njih:

1. Rotkvica je jedan od najvažnijih izvora vitamina C. 150 g sadrži približno dnevnu potrebu našeg organizma za ovim nutrijentom. Vitamin C jača imuni sistem, reguliše metabolizam i štiti telo od ateroskleroze.

2. Pržene rotkve su dobre za jetru, uklanjaju toksine, smanjuju vrijednosti bilirubina kod osoba koje pate od žutice.

3. Sadrže antocijan, crveni pigment koji je neophodan za zdravlje srca i krvnih sudova, zato je dobro uzimati ih kako bi se spriječila pojava krvnih ugrušaka i proširenih vena. Takođe, velika količina vlakana smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

4. Rotkvice sadrže posebnu supstancu koja pomaže u normalizaciji nivoa šećera u krvi, pa se tako preporučuju kao pomoć kod dijabetesa.

5. Važno je ne uklanjati im koru. Crvena boja je zhnak prisustva flavonoida koji su prirodni antioksidanti i koji smanjuju rizik od maligniteta.

6. Rotkvica poboljšava rad creva, pomaže kod problema sa zatvorom jer sadrži veliku količinu vlakana.

7. Sok od rotkve koristi se za čišćenje disajnih puteva od sluzi, ublažava kašalj. Takođe, ovo povrće je korisno za pacijente sa astmom i bronhitisom.

8. Rotkvica sadrži samo 14 kcal na 100 g. Poboljšava metabolizam, a oni koji žele da smršaju trebalo bi obavezno da je uključe u jelovnik.

9. Rotkvica sadrži obilje fitoncida koji se smatraju prirodnim antibioticima.

10. Osim toga, rotkvice sadrže obilje vitamina (A, B1, B2, B6, PP), makro i mikroelemente (kalijum, natrijum, fluor, fosfor, hrom, cink, sumpor itd.).

Naši stari su liječili glavobolju tako što su trljali čelo, korijen nosa i slijepoočnice sokom od rotkvice.

Leave a Reply