MORATE ODMAH REAGOVATI, SVAKA SEKUNDA JE PRESUDNA: Ako vas povremeno zaboli TAČNO na ovim mjestima, to može ukazivati na visok pritisak ali i TUMOR

Ne postoji osoba na svijetu koja nije imala glavobolju. U nekim slučajevima možemo sami da riješimo problem, dok ponekad moramo da posjetimo ljekara.

Sa ovim na umu, napravili smo vodič koji će vam pomoći da prepoznate tip glavobolje i kako je se rješiti.

glava1

Napeta glavobolja

Ovo je najčešći tip glavobolje na svijetu. Simptomi: obično se javlja blagi bol, a ne probadajući. Napeta glavobolja često izaziva osjećaj pritiska kao da nosite jaku traku oko glave. Intenzitet bola se povećava od jutra do večeri. Uzrok: Faktori koji djeluju su teški stres, umor, loše držanje i nepravilan položaj glave. Hronična bol je rijetka i često je povezana sa povredama glave i vrata.

Tretman

Možete uzeti bilo koji lijek protiv bolova kako biste se rješili glavobolje. Međutim, ovo treba raditi s vremena na vrijeme. Ako je glavobolja učestala i traje dugo, konsultujte se sa ljekarom. Također, budite fizički aktivni, redovno istežite ramena i vrat i provodite više vremena napolju.

glava2

Sinusna glavobolja 
Ovaj tip glavobolje je izazvan sinusitisom. Često je praćen temperaturom, otokom lica i napetošću na čelu i obrazima. Simptomi: osjećaj dubokog pritiska i bola u čelu i predjelu oko obrva i ispod očiju. Bol postaje jači kako oštrije pomjerate glavu. Možda vam curi nos ili osjećate umor. Uzrok: sinusni bol je izazvan sinusitisom. To je takođe česta komplikacija nakon prehlade ili rezultat sezonske alergije.

Tretman

Sinusna glavobolja često prođe sama. Ako imate alergiju, antihistamini mogu pomoći. U drugom slučaju, najbolje je da posetite lekara koji će vam prepisati antibiotike.

Migrena

Svi simptomi ove jake glavobolje se javljaju prilikom napada migrene koja napreduje kroz četiri faze. Uzrok: migrena se često povezuje sa kršenjem procesa metabolizma i dilitacijom krvnih sudova u mozgu. Osoba takođe može da nasledi genetsku predispoziciju za razvoj migrene.

Tretman

Trenutno ne postoji lijek protiv migrene, osim dosta vrsta tretmana koji mogu da izliječe simptome. Posjetite doktora kako biste znali koje lijekove da uzimate. Redovno vježbanje će vam pomoći da značajno poboljšate svoje zdravlje.

glava3

Klaster glavobolja

Klaster glavobolje su rijetke i doživi ih manje od 1% populacije. Pet puta su češće kod muškaraca nego kod žena. Simptomi: ova glavobolja može da izazove probadajući bol iza ili oko očiju, često na jednoj strani glave. Često se formira tokom spavanja. Simptomi takođe uključuju crvenilo očiju, osjetljivost na svetlo i lakrimaciju. Bol traje od 15 minuta do sat vremena. Uzrok: naučnici ne znaju sa sigurnošću šta izaziva klaster glavobolju. Često je povezuju sa remećenjem tjelesnog biološkog sata.

Tretman

Liječenje klaster glavobolje može da bude komplikovano, jer se bol pojavljuje i prolazi spontano i brzo. Samo doktor može da vam pomogne oko ovog problema.

glava4

Mamurluk

Uzrok: svako je čuo priče o glavobolji koja se javlja nakon konzumiranja alkohola. Jedan od njih sugeriše da alkohol izaziva dilataciju krvnih sudova i utiče na nivo serotonina u tijelu. Osim toga, alkohol podstiče gubitak vode i dehidraciju – što je veliki okidač za migrenu.

Tretman

Najbolji lijek je lek protiv bolova, dosta vode i dobar san. Mamurluk treba shvatiti ozbiljno. Ako imate glavobolju čak i nakon male količine alkohola, onda znači da bolujete od blagog oblika migrene.

IZVOR: novi.ba

Leave a Reply