KAKVA JE TO DIJAGNOZA JELENE ROZGE – evo koja BOLEST je u pitanju: Upozorenje za sve, na ovo obratite pažnju

Danima sam osjećala da nešto nije u redu, ali sam mislila da su u pitanju stres i premor jer je bio januar, a prethodna godina mi je bila i te kako naporna. Taj dan kad mi je dijagnostifikovana tahikardija, srce mi se toliko uzlupalo da sam mislila da ću se srušiti, ispričala je Jelena Rozga.

Probleme sa srcem, otkrila je nakon jednog iznenadnog napada koji je sve promijenio.

“Poslije te epizode u januaru 2018. nisam imala većih problema. Do sada sam sve koncerte u protekle tri godine odradila bez problema. Zahvaljujući terapiji beta blokatorima i disciplini, fizički se osjećam odlično. I dalje gotovo dva sata mogu da pjevam i plešem sa svojom publikom”, rekla je Jelena za “Gloriju”.

A šta je zapravo tahikardija?

Tahikardija je poremećaj normalnog srčanog ritma pri kome dolazi do povećanja srčane frekvence, brzine rada srca, pa je broj otkucaja u minuti veći od 100.

“Tahikardija, to jest ubrzani rad srca, spada u pretkomorsku aritmiju i podrazumeva iznenadnu pojavu ubrzanja srčane frekvencije.Obično se javlja kao posljedica velikog fizičkog naprezanja, stresa, šoka ili straha, povišene temperature, infekcije, anemije, anksioznosti, pojačane aktivnosti štitne žlijezde, slabosti i virusne upale srca, akutnog stanja smanjenog dotoka krvi u srce, suženja krvnih sudova, pritiska želuca na srce i infarkta miokarda”, objašnjava dr sci med Tajana Popara.

srce-hemofarm

Kako se postavlja dijagnoza?

Detaljna anamneza i klinički pregled su osnove za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma. Standardni EKG (elektrokardiogram), snimak srčane aktivnosti, zlatni je strandard za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma.

Ergometrija (test opterećenja na pokretnoj traci ili biciklu) može da pokaže koronarne bolesti i da pomogne da se ustanovi uzrok srčane aritmije.

Sve češće se koristi 24-satni holter EKG-a koji automatski beleži broj otkucaja srca u toku jednog dana.

Ehokardiografija (ultrazvučni pregled srca) je veoma bitan, jer se mogu vidjeti detaljne strukture srca, anatomija, funkcija i debljina mišićnog zida, valvularni aparat (srčani zalisci). Trebalo bi odraditi i analize krvi – elektrolite, standardnu biohemiju, hormonski status, krvnu sliku.

Kako se liječi tahikardija?

Načini lečenja variraju u zavisnosti od toga šta je dovelo do tahikardije, te od godina pacijenta i opšteg zdravlja i drugih faktora. Cilj je da se uspore ubrzani otkucaji srca, spreče ovakve epizode i smanji rizik od komplikacija. U nekim slučajevima potrebno je da se liječi samo uzrok, dok se ponekad ne može naći uzrok, pa je potrebno naći druge načine liječenja.

Lijekovi koji se koriste u liječenju aritmija su beta blokatori. Najvažnije je da se oni redovno uzimaju i uvijek u prepisanoj dozi.

(Žena Blic)

Leave a Reply