DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJI ČAJ TREBATE UJUTRU PITI: Ovaj čaj je najzdraviji, Japanci ga piju stalno, A NE BOLUJU OD MNOGIH BOLESTI

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić nedavno je govorio o efektu kafe i čaja, kao i greškama koje ljudi prave kada stavljaju limun u tople napitke.

“Engleski čaj pravi bolje raspoloženje od kafe ujutru”, rekao je prof. dr Vojislav Perišić gostujući na Prvoj televiziji.

Računa li se kafa ili čaj kao da smo popili vodu, u čemu je razlika, objasnio je doktor koji nam je ranije rekao kako se kafa pretvara “u otrov”.

“I moja žena radi od pola 4 ujutru, ali ne pije vodu nego kafu ili čaj. Moj bi savjet bio u ovo vrijeme kovida, treba da izaberemo koji čaj da pijemo. Engleski, koji je u pogledu kofeina kao 60 odsto kafe, a ima predivnu aromu, treba ujutru i pomirisati nešto lijepo, pomirišite čaj i osobu koju volite, to je endogena stimulacija”, rekao je on.

“Miris čaja budi jako lijepe asocijacije, prijatne, to je vrlo značajno. Pola sata prije obroka popiti lijep čaj, bez limuna, ne stavljajte ga unutra! Vitamin C je neotporan na temperaturu, ne možemo vitamin C u vrelu šolju čaja da stavimo, uništiće ga”, kazao je gastroenterolog.Kada je u pitanju najzdravija sorta čaja, on preporučuje engleski i zeleni.

“Ako uzimamo crni, engleski, on ima jako mnogo antioksidanasa, a još više ga ima u zelenom čaju, koji pritom nema kofein. Japanci ga piju stalno, a ne boluju od mnogih bolesti, živio sam u Japanu tri i po godine i gledao sam šta jedu i piju”, rekao je on.Da li bi trebalo popiti čaj odmah ujutru čim ustanemo, koliko je dozvoljeno dnevno?

“Prije svakog obroka šolja čaja, i još dvije između, to mu dođe na pet šolja čaja. Ako pijemo crni čaj, to je oko 250 miligrama kofeina, to je daleko ispod preporučene doze koju bismo dobili u kafi. Šolja crnog čaja ima oko 50 miligrama kofeina”, rekao je prof. dr Perišić.

Što se kafe tiče, 400 miligrama kofeina dnevno je bezbjedno, što je šest šolja! Zvuči previše, a profesor doktor je rekao da ih pije 12!

“Nemam visok pritisak, i sigurno neću dobiti rak debelog crijeva niti Alchajmerovu bolest. Ko pijucka kafu, to smanjuje i štetan efekat alkohola na jetru”, rekao je on.

Leave a Reply