DA LI OSJEĆATE BOL I TEŽINU U STOMAKU NAKON JELA: Ljekari odgovorili – EVO ŠTA JE RAZLOG takvog nelagodnog stanja

Bolovi u stomaku, odnosno želucu, nakon jela mogu biti jači i prilično iritantni. Ako bol nestane nakon određenog vremena, razlog je vjerovatno hrana. S druge strane, ukoliko se ovakvi bolovi javljaju često i traju dugo i osjećate  druge simptome, možda se iza svega krije neko medicinsko stanje:

Stres zateže mišiće i stvara bolove ili neugodnost u stomaku. Kako biste ovo izbegli, jedite polako i pokušajte ispravno da žvaćete hranu.

Alergije na hranu mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Razlog može biti različita hrana, ali obično su to gluten, pšenica i laktoza.

Stomačni gasovi koji se zadržavaju u probavnom traktu takođe mogu uzrokovati neugodnost nakon jela. Želudac može biti raširen zbog hrane, što izaziva nelagodu i ponekad oštar bol.

Lijekovi za krvni pritisak ponekad mogu uzrokovati bolove u stomaku i zatvor. Ukoliko imate ovakvih problema, konsultujte se sa lekarom.

Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Osim bolova, osoba može osjećati mučninu, povraćati i imati problema sa probavom.

Bolovi u želucu praćeni povraćanjem, dijarejom, umorom i povišenom tjelesnom temperaturom mogu biti rezutat trovanja hranom. Simptomi se mogu javiti nekoliko sati nakon jela, ali mogu trajati i nekoliko dana.

Leave a Reply