HRANA VAM SE LIJEPI ZA TAVU? DOMAĆICE, TAJNA JE U OVOM TRIKU – VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA: Evo šta trebate uraditi – ITCbuss

HRANA VAM SE LIJEPI ZA TAVU? DOMAĆICE, TAJNA JE U OVOM TRIKU – VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA: Evo šta trebate uraditi

Ako vam je prženje hrane prava muka jer se često zalijepi za tiganj, vjerovatno nemate odgovarajuće posuđe. No, čak i u tom slučaju postoji način da riješite ovaj problem – potrebno je da namirnice stavite na tačno određenu temperaturu.

screenshot-21

Stručnjaci tvrde da je ta temperature 160 stepeni Celzijusa, ali dok kulinarski maheri znaju da je prepoznaju po osjećaju, većini to ipak neće poći za rukom.

No, postoji trik koji će vam olakšati da prepoznate optimalnu temperature za prženje pri kojoj se hrana neće lijepiti za dno lonca ili tiganja.

Čistu posudu bez ulja ili maslaca stavite na ringlu i pustite da se zagrije. Kad mislite da je dovoljno vruće, dodajte na površinu malo vode – ako se sa vodom ništa ne dešava, tiganj je još hladan. Ako počne da kipi i ispari u sekundi – ni tada temperature nije idealna.

Temperatura je optimalna onda kada se voda ponaša kao hokejaški pak na ledu, odnosno kada se sva količina skoncentriše u jednu tačku. Uostalom, pogledajte i sami u priloženom snimku kako to izgleda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *